Zen Ekindo
Image default
Health / Alternative

Vetreserves verbranden

Door koolhydraatarme gerechten te gaan bereiden en nuttigen, kun je in rap tempo vetreserves verbranden. Veel internetsites waarschuwen voor de spaarstand. Het idee is dat als je te weinig eet, je lichaam overschakelt op een stand waarin het minder calorieën verbruikt, zoals een computer in de slaapstand gaat als hij een tijdje niet wordt gebruikt. Door die spaarstand zou je zelfs niet afvallen als je een stuk minder eet.

 

Chronisch

De spaarstand kan chronisch worden, en dan word je van heel weinig eten al dik. typerend is het volgende verhaal op internet: ‘Voordat ik begon met diëten bleef mijn gewicht stabiel bij een dagelijkse calorie-inname van 2200, maar nu kom ik zelfs al aan bij een calorie-inname van 2000.’ Bestaat de spaarstand? De spaarstand is een mythe, en toch ook niet helemaal. Het vereist een beetje rekenwerk om dat te snappen. Hoeveel kom je aan van kilocalorieën (kcal; de eenheid waarin de hoeveelheid energie in eten wordt uitgedrukt) extra per dag en hoeveel val je af als je wo kcal minder gaat eten?

 

Vetweefsel aanmaken kost energie

Wat je daarover leest of hoort, is meestal onjuist. Zelfs de officiële wetenschappelijke leerboeken hebben het vaak bij het verkeerde eind. Zij hanteren namelijk voor iemand die meer gaat eten het beeld van een vollopende badkuip. Een pond vetweefsel aanmaken kost bijna 4000 kcal, dus met 100 kcal per dag erbij kom je volgens die redenering elke 40 dagen een pond aan — tot je bij wijze van spreken 500 kilo weegt. Volgens deze zelfde manier van denken leidt wo kcal per dag minder eten ertoe datje afvalt totdat je doodgaat aan ondervoeding. Zo gaat het in werkelijkheid niet. Naarmate mensen zwaarder worden, hebben ze meer eten nodig om dat gewicht te behouden. Dikke mensen eten meer — vaak veel meer — dan magere mensen en toch worden ze niet nóg dikker. Dit was jarenlang omstreden. Hoeveel mensen eten werd vroeger namelijk bepaald door het ze te vragen, en hoe dikker ze waren, hoe minder ze zeiden te eten. Veel wetenschappers geloofden dat.

 

Dikke mensen liegen

Uit pure tegendraadsheid lanceerde de Amerikaanse obesitasarts Peter Lindner de hypothese ‘Fat people are liars’, dus ‘Dikke mensen liegen’. Niet aardig, maar Lindner had te veel patiënten van ioo kilo of meer gezien die zeiden dat ze dik werden van de lucht. Tegenwoordig kunnen we met stabiele isotopen objectief vaststellen hoeveel iemand eet, en inderdaad: dikke mensen eten meer, vaak veel meer, dan dunne. Het inzicht dat energieverbruik toeneemt met gewicht, vormt het uitgangspunt voor de formules waarmee de natuurkundige Kevin Hall de energiestofwisseling van de mens beschrijft. We weten dat die formules kloppen omdat ze de uitkomsten van experimenten over afvallen en aankomen goed voorspellen. Halls formules bewijzen dat je alleen blijft aankomen als je telkens maar weer meer eet. Ze laten ook zien waarom afvallen op een gegeven moment stokt— de spaarstand dus.

 

Enkele recepten

Wil je eens proberen wat koolhydraatarme recepten nu voor jou kunnen betekenen? Probeer dan onderstaande recepten eens uit:

https://koolhydraatarmrecept.wordpress.com