Zen Ekindo
Image default
Bedrijven

Wat is VCA?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Wat VCA is, is dus eenvoudig te verklaren, want het is bedacht om de veiligheid op de werkplek te verbeteren. Het zorgt ervoor dat zowel werkgevers, als werknemers bewust zijn van de gevaren die zich voort kunnen doen tijdens het werken. Daarnaast toont het VCA-certificaat dat een bedrijf voldoet aan de veiligheidseisen. Ook toont het aan dat de werknemers duidelijk zijn ingelicht over eventuele gevaren tijdens het werken.

Waarom is een VCA certificaat zo belangrijk?

Het bewustzijn van de gevaren op de werkvloer is belangrijk, om een groot deel van de bedrijfsongevallen te voorkomen. Een bedrijfsongeval kan een hoop geld kosten en kan voor ernstig lichamelijk letsel zorgen bij een werknemer of werkgever. Wanneer je als werkgever of werknemer in het bezit bent van een VCA-certificaat, dan betekent dat je op de hoogte bent van de laatste regelgeving op het gebied van veiligheid. Je bent je meer bewust van de gevaren op de werkplek en het verkleint de kans dat er een bedrijfsongeval zal plaatsvinden.

Hoe is VCA ontstaan?

De afkorting VCA staat voor VGM Checklist Aannemers (VGA staat weer voor: veiligheid, gezondheid en milieu). Zoals de naam het al zegt, begon VCA als een checklist. Tegenwoordig is het meer dan slechts een checklist.

In 1994 ontstond VCA op het initiatief van aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven. Het was de bedoeling om een onafhankelijk toetsingssysteem te integreren om het veiligheidsbeleid binnen bedrijven te controleren. De afgelopen jaren is VCA uitgegroeid tot een van de bekendste en meest gevraagde certificaten.

Is VCA wettelijk verplicht?

Bedrijven zijn niet verplicht om gebruik te maken van een VCA-certificering. Echter komen de normen waaraan je moet voldoen voor het behalen van deze certificering rechtstreeks uit de wet vandaan.

Het hebben van een VCA-certificaat wordt door steeds meer bedrijven geëist en is in de meeste gevallen nodig om kans te maken op een baan. Volg een VCA cursus Limburg om te voldoen aan de eisen van een werkgever.