Zen Ekindo
Image default
Bedrijven

Security Awareness Training voor ICT-specialisten: Bescherm je organisatie en medewerkers tegen cybe

Als ICT-specialist ben jij je er ongetwijfeld van bewust dat cyberaanvallen een reëel en groeiend risico vormen voor organisaties wereldwijd. Aan jou de taak om de organisatie en haar medewerkers te beschermen tegen deze bedreigingen. Een taak met enorme verantwoordelijkheden. Want hoe bescherm je een hele organisatie tegen de toenemende dreigingen van buitenaf? 

Een security awareness training geeft medewerkers de tools om zich te wapenen tegen de meest uiteenlopende cyberaanvallen. In dit blog lees je meer over waarom een security awareness training zo belangrijk is. En nog belangrijker hoe het jou helpt de organisatie te wapenen tegen cyberaanvallen.

Cyberaanvallen nemen toe

De schade van een cyberaanval kan gigantisch zijn. Afhankelijk van de soort aanval varieert het van financiële verliezen tot reputatieschade. Extra belangrijk dus dat medewerkers zich bewust zijn van de risico’s. Daarnaast moet je ze opleiden zodat ze weten hoe ze zichzelf en de organisatie beschermen. Security awareness training helpt om de nodige kennis en vaardigheden op te bouwen. Ook geven we een paar redenen waarom security awareness training essentieel is voor ICT-specialisten:

 

  • Herkenning van verschillende aanvalstechnieken. Security awareness geeft zicht in de verschillende soorten cyberaanvallen waarmee organisaties mogelijk te maken mee krijgen. Denk aan aanvalstechnieken zoals phishing, ransomware en social engineering. Door medewerkers bewust te maken van deze technieken, leren ze ze te herkennen en te voorkomen.

  • Bewustwording van de gevolgen. Veel medewerkers realiseren zich niet hoeveel schade een cyberaanval aanricht. Aan jou de taak als ICT-specialist om de bewustwording te creëren. Een security awareness training helpt aan de hand van voorbeelden welke gevaren er op de loer liggen en wat de mogelijke gevolgen zijn.  Niemand verwacht dat een klik op een verkeerde link kan leiden tot dataverlies, financiële schade of reputatieschade. 

  • Beveiligingsprotocollen en best practices. Het voordeel van een maatwerk security awareness training is dat het de medewerkers essentiële beveiligingsprotocollen en best practices meegeeft. Ze leren bijvoorbeeld sterke wachtwoorden te gebruiken, regelmatig updates uit te voeren, verdachte e-mails te herkennen en gevoelige informatie veilig te verzenden. Zo heb je in de toekomst ook nog iets om op terug te pakken.

  • Cultuur van veiligheid. Door security awareness training te implementeren, help je bij het creëren van een cultuur van veiligheid binnen de organisatie. Medewerkers moedig je aan om verdachte activiteiten te melden. Ook voelt het laagdrempeliger aan om vragen te stellen en samen te werken om potentiële bedreigingen tegen te gaan. Zo creëer je een samenwerkingsgerichte aanpak van cybersecurity.

 

Om de organisatie echt te wapenen tegen cyberaanvallen, is het aan te raden om een security awareness training aan te bieden. We begrijpen dat het een hele investering is in de beveiliging van de organisatie. Maar het helpt medewerkers om een verantwoordelijke en proactieve houding aan te nemen ten opzichte van cybersecurity. Door deze training te implementeren, kun je de organisatie beter beschermen tegen cyberaanvallen en de veiligheidscultuur versterken.

 

https://www.avk.nl/training/security-awareness-training/