Zen Ekindo
Image default
Gezondheid

Nekpijn – hoe helpt fysiotherapie?

Nekpijn is meestal het gevolg van spanning en/of krampen in de nekspieren. Artsen gebruiken de term nekpijn om te verwijzen naar alle pijn die de nek, keel en schouder aantast.
Nekpijn komt vaak voor omdat de halswervelkolom in dit gebied zeer beweeglijk is. Meer trouwens dan in enig ander deel van de ruggengraat. De rotaties en inclinaties die de gewrichten tussen de zeven halswervels mogelijk maken, zijn in geen enkel ander deel van de wervelkolom mogelijk. Deze grote beweeglijkheid van de halswervelkolom leidt echter helaas ook tot een hogere mechanische belasting en een grotere slijtage.

Rugpijn: de stijve nek
Als de nek en de schouder stijf worden en het hoofd alleen met pijn kan worden bewogen, als het al pijn doet, noemen artsen dat een stijve nek. Als de nekpijn langer dan drie maanden aanhoudt, is de diagnose chronische nekpijn.

Zo voelt nekpijn aan – de symptomen
Observeer jezelf en je lichaam! Zo kan nekpijn aanvoelen:

 • Je wordt wakker met een stijve, pijnlijke nek. Pas na wat lichaamsbeweging en/of met behulp van een warme douche is de pijn wat draaglijker.
 • Je zit al een tijdje aan je bureau en als je opstaat voel je een pijnlijke nek die je dwangmatig moet masseren.
 • Hoe stressvoller het werk, hoe vaker u pijn in uw nek krijgt, en het is niet ongewoon dat de hele spierzone van uw schouders pijn doet.
 • U merkt beperkingen in de beweeglijkheid van het nekgebied tijdens het rijden, bijvoorbeeld bij het achteruit inrijden op een parkeerplaats: Terwijl je vroeger je hoofd helemaal naar achteren kon draaien, kan dat nu niet meer zonder in de spiegel te kijken.
  Plotseling en onverwacht, is je nek bijna onbeweeglijk en stijf. Pogingen om je hoofd te bewegen resulteren in hevige pijn.
 • U beschermt uw nek tegen de kou, verwarmt het gebied met een sjaal of doek, soms ’s nachts, omdat u bang bent anders nekpijn te krijgen.
  Je bent teneergeslagen (depressief) en zonder innerlijke drive. Elke activiteit vergt inspanning. Uw hoofd en nek voelen dof en zwaar aan.
 • Je voelt af en toe een mesachtige steek in je nek. Je voelt angst, gedraagt je wantrouwig tegenover de omgeving en zou je het liefst overal uit terugtrekken. Je lichamelijke houding is een uiting van dit gevoel: je bent vaak voorovergebogen, ademt oppervlakkig en legt je hoofd achterover, hoewel je nek pijn doet.
 • Je kunt niet recht op je rug liggen zonder pijn te voelen. Je hebt kussens nodig om je hoofd te ondersteunen.

  Nekpijn verandert in hoofdpijn
  Het komt vaak voor dat pijn in de nek zich uitbreidt naar het hoofd, en dat de patiënt dit dan ervaart als hoofdpijn. Mensen met nekpijn kunnen ook onaangename bijwerkingen ondervinden, zoals duizeligheid, slaapproblemen, concentratie- en geheugenstoornissen.

Op zoek naar een behandeling? Kijk dan naar fysiotherapeut amsterdam of physiotherapy amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Wat is mantra zingen?

Fysio: Niet alleen voor blessures!

Herzie je prioriteiten bij een Burn-out