Zen Ekindo
Image default
Gezondheid

Tips voor een betere geestelijke gezondheid

Probeer meditatie

“Dagelijkse meditatie kan je stress helpen verlichten en je denken verbeteren”, zegt Nick de Waard. Word je bewust van je adem wanneer deze je neusgaten binnenkomt en verlaat, of je buik terwijl deze stijgt en daalt.

Je kunt ook deze eenvoudige oefening proberen, om te beginnen:

  • Plaats een hand op je bovenborst en de andere net onder je ribbenkast.
  • Adem langzaam in door je neus. Je wilt je buik voelen opkomen en tegen je onderste hand duwen terwijl de hand op je borst stil blijft.
  • Adem uit door je mond, zodat je buik weer naar beneden kan vallen.
  • Herhaal drie keer.
  • Zelfs als je niet mediteert, kun je de hele dag door bewust ademen door pauzes te nemen om diep te ademen. “Diafragmatische ademhaling bevordert kalmte en focus”, zegt Nick de Waard.

Rustig aan, eet bewust

Mindfullness is ook van toepassing op eten. Studies tonen zelfs aan dat het gebruik van mindfulness-technieken nuttig kan zijn bij het verminderen van eetaanvallen en emotioneel eten.

“Ga zitten om elke maaltijd te eten en leg je vork op tafel tussen de happen door”, adviseert Nick de Waard. “Kauw langzaam en geniet van het zicht, de smaak en de geur van je eten, zodat je er beter van kunt genieten en het kunt verteren.”

En terwijl je hersenloos snacken probeert te verwisselen met bewust eten, probeer dan je lichaam – en geest – te voeden met vers geplukt, lokaal voedsel, zoals van boerenmarkten. Seizoensgebonden, kleurrijke producten zitten boordevol gezonde fytonutriënten.

Succes met de tips!

https://nickdewaard.nl/