Zen Ekindo
Image default
Gezondheid

Wat is mantra zingen?

Wellicht heb je er wel eens van gehoord: mantra zingen. Het is een eeuwenoude traditie en komt uit het Sanskriet. Mantra zingen betekend het bevrijden van het denken. Daarbij staat man voor mind en tra voor bevrijden. 

Wat is een mantra?

Een mantra bestaat uit enkele woorden en kan gebruikt worden als meditatie. Het is een herhalende tekst, uitspraak of gedicht dat ligt tussen een spreuk en een gebed. Veelal worden deze teksten, uitspraken of gedichten melodisch naar buiten gebracht. 

Het denken staat bij een mens altijd aan. Echter als je zingt krijgt de mind een taak, namelijk zorgen dat het zingen goed gaat. Doordat je mind bezig is met het goed laten verlopen van die taak, kan jij je richten op het zingen en de ervaring daarvan. Je kunt mantra zingen ook wel als actieve meditatie zien. Veel mensen denken bij meditatie aan stilzitten en ademhaling, maar mantra’s zingen is meer dan alleen zingen en meditatie. Er zijn verschillende mantra die ieder over een ander aspect van het leven gaan. De klanken van een mantra hebben daarbij een functie. Bij het mantra zingen voel je de Sanskrieten opgenomen worden door je lichaam. 

Wat gebeurt er bij mantra zingen?

Mantra’s bestaan in de basis uit klanken en trillingen. Je kunt trillingen zien als energie die in en om jou heen aanwezig zijn. Met behulp van bepaalde klanken en trillingen van de mantra, zet je deze om in energie en brengt het je lichaam in beweging. Deze vibraties stromen naar alle uiteinden van je lichaam en kunnen emoties en blokkades lostrillen. 

 

In het geval van een emotionele of spirituele blokkade is er sprake van een stagnatie in jouw energiestroom. Deze kan door verschillende gebeurtenissen veroorzaakt worden, zoals bijvoorbeeld een trauma. Deze ervaringen kunnen je energiestromen blokkeren doordat er een knoop ontstaat. De trillingen die mantra zingen veroorzaakt doen de knopen lostrillen en zal er een gevoel van opluchting ontstaan. 

Mantra zingen, stembevrijding en keelchakra; de relatie

De keelchakra is een van de hoofdchakra’s uit de Indiase yogatradities. Daarvan is de keelchakra gelokaliseerd in de buurt van je stembanden en is het een van de energiecentra’s. Als de keelchakra open en in balans is dan stroomt de levensenergie vrijelijk. Is een chakra geblokkeerd dan kan de levensenergie niet meer vrijelijk stromen. De keelchakra kan door diverse gebeurtenissen in het verleden blokkeren. Middels Mantra zingen en stembevrijding kan de blokkade van de chakra losgetrild worden. Je stem is daarbij een belangrijk instrument. Waar mantra’s bestaande teksten, spreuken of een gebed is, maakt stembevrijding geen gebruik van bestaande combinaties van woorden en klanken. Stembevrijding richt zich meer op jou en wat er in je leeft en opkomt. Door het combineren van mantra’s en stembevrijding ontstaat er een krachtige sessie met veel trillingen. Hierdoor trillen blokkades en emoties los en kun je je erg opgelucht voelen. Bij mantra zingen en stembevrijding gaat het daarbij niet om hoe mooi iemand zingt, maar dat de emoties en blokkades losgetrild worden. Dit kan ook door bijvoorbeeld te Neuriën.

 

https://www.jackypeeters.nl/