Zen Ekindo
Image default
Zakelijke dienstverlening

Spoor 2 re-integratie en de Wet Poortwachter

De Wet Poortwachter is een wetgeving die in Nederland van toepassing is op werknemers die ziek worden tijdens een dienstverband met een werkgever.

Het doel van de Wet Poortwachter is om werknemers die in de ziektewet zitten, te helpen om weer aan het werk te gaan. De Wet Poortwachter biedt werknemers de mogelijkheid om deel te nemen aan spoor 2 re-integratie.

Spoor 2 re-integratie is eigenlijk meer dan een verplichting, het is een programma waarbij werkgevers in samenwerking met een re-integratiebureau, een werknemer met een ziektewetuitkering begeleiden bij het zoeken naar een passende baan. Het doel van dit programma is om de werknemer een arbeidsovereenkomst te laten aangaan en zo zelfstandig zijn/haar inkomen te verdienen.

Inhoud spoor 2 re-integratie  traject

Het programma begint met een intakegesprek waarin de werknemer en het door de werkgever ingehuurde re-integratie- of outplacementbureau afspraken maken over de doelen en de verwachtingen. Vervolgens wordt de werknemer geholpen bij het zoeken naar een passende baan en krijgt hij/zij ondersteuning bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en het verbeteren van bestaande vaardigheden.Er worden verschillende vormen van begeleiding aangeboden. Zo kunnen werkgevers bijvoorbeeld een mentor of coach aanstellen om de werknemer letterlijk te helpen bij het zoeken naar een passende baan. De re-integratiebegeleiding wordt niet vergoed door UWV. Het is een verantwoordelijkheid van de werkgever.

De kosten van spoor 2 re-integratie

De kosten van een spoor 2 re-integratietraject zijn afhankelijk van de aard van het programma. Sommige programma’s kunnen eenmalige kosten hebben voor het inschrijven, terwijl andere programma’s een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding kunnen vragen. In sommige gevallen worden de kosten gedekt door de sociale zekerheid, maar dit is niet altijd het geval. U kunt er ook voor kiezen om een privé-programma te volgen, waarvoor u de kosten zelf moet betalen.

De kosten van een spoor 2 re-integratietraject kunnen ook verschillen op basis van de diensten die worden aangeboden. Sommige programma’s bieden net zoals bij outplacement intensieve coaching en begeleiding, terwijl andere programma’s alleen eertrajecten aanbieden om mensen te helpen bij het vinden van een baan. Het is belangrijk om de kosten van de diensten te begrijpen voordat een werkgever of werknemer een programma kiest. Sommige programma’s bieden gratis diensten, maar er kunnen ook extra kosten zijn voor speciale programma-elementen.

Kortom, de kosten van een spoor 2 re-integratietraject kunnen variëren afhankelijk van het type programma dat wordt gekozen, de diensten die worden aangeboden en of de kosten worden altijd betaald door de werkgever.