Zen Ekindo
Image default
Vervoer en transport

De geschiedenis van Frigo Group

In de branche van gekoelde / diepgevroren opslag en FTL transport tis Frigo Group zeer ervaren. Voordat we een toelichting geven op dit bedrijf lichten we de term FLT toe. Bij Full Truck Load, oftewel volle truck ladingen, gaat het om volgeladen vrachtwagens die in één rit van de laadlocatie richting de afleverplek gaan. Dat ieder product om een specifieke behandeling qua temperatuur en verpakking vraagt, weet Frigo Group als geen ander. De firma bestaat tegenwoordig uit twee bedrijven: Frigo Group Logistics – verantwoordelijk voor het logistieke gedeelte – en Frigo Group Transport. Beide beschikken over de benodigde certificaten om kwaliteit en veiligheid te waarborgen.

Frigo Group is opgericht door de vader van de huidige CEO Margreet van Elderen: Hein van Elderen. Het was een moedige stap van akkerbouwer van Elderen om een vrieshuis neer te zetten in Nieuw-Vennep. In de teelt van onder andere suikerbieten, rode bieten en knolselderij was Hein zeer bedreven. Hij was ontevreden over het feit dat hij met name de knolselderij niet kon bewaren en dus direct moest verkopen. Reden om een paar hectare nieuwe grond te kopen aan de IJweg en een vrieshuis te bouwen. Hij huurde geen aannemer in, nee hij ging met een eigen team aan de slag om kosten te besparen.

Het bewaren van levensmiddelen was iets totaal nieuws. Hein van Elderen is altijd vooruitstrevend geweest. Hij paste waar mogelijk innovaties toe, had oog voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. De loods was in 1973 klaar voor gebruik. De capaciteit in de beginjaren was 16.800 m3. In 1974 zet Hein weer een gedurfde stap. Hij vertrekt naar Ierland om hulp te bieden bij de opslag van een overschot aan rundvlees. In 1975 blijkt het vrieshuis te klein en wordt de loods uitgebreid. Vanaf 1979 weten ook producenten en handelaren van / in vis en patat Frigo Group te vinden. Er ontstaat een samenwerkingsverband met het Canadese McCain. Dan beheert van Elderen 3 koelloodsen in Nieuw-Vennep, Rotterdam en Roermond. De bouw van knolselderij en bieten valt niet meer te combineren met het koeltransport en het opslaan van de levensmiddelen. Hein stopt daar dan ook mee. In 1988 worden de vrieshuizen in Rotterdam en Roermond verkocht aan een Japanse ondernemer.

https://www.frigogroup.com/nl/