Zen Ekindo
Image default
Vervoer en transport

Hoe maak ik modelspoor schoon?

Een modelspoorbaan kan heel snel vies worden. Een goede reiniging is essentieel om de goede werking van uw treinen te behouden. Gelukkig is schoonmaken eenvoudig en kan het met huishoudelijke producten worden gedaan.

Azijn is een uitstekende reiniger voor modeltreinrails. De meeste mensen raden aan om witte azijn te gebruiken, maar alle soorten zijn voldoende. Als het probleem bijzonder hardnekkig is, voeg dan een paar eetlepels zout toe aan de azijnoplossing voordat u de sporen afveegt.

Een goede schuurpad of gipsplaatschuurmachine helpt om het vuil van je spoor te krijgen. Een schuurpapierblok werkt goed aan de bovenkant van het spoor, terwijl een vloeistofreiniger beter werkt aan de binnenkant van de rails. Vloeibare reiniger vind je bij veel leveranciers. Een ander veel voorkomend reinigingsproduct is gedenatureerde alcohol. Als je je zorgen maakt over het schuren van je baan, kun je ook een doek gebruiken om de reiniger in te wrijven.

Een schuurpad is een andere geweldige manier om je track schoon te maken. Sommige mensen gebruiken graag een gipsplaatschuurmachine, die wordt geleverd met een stuk schuurpapier. Als u echter geen duur reinigingsgereedschap wilt kopen, kunt u een schuurpad of een schrobdoek gebruiken. Schrob met behulp van het schuurpapier de baan met een doek om vuil en gedroogd voedsel te verwijderen.

Er zijn een aantal verschillende manieren om uw modelspoorbaan schoon te maken. Enkele van de meest voorkomende methoden zijn het gebruik van schuurpads aan de bovenkant van de baan, terwijl vloeistofreiniger beter werkt voor de binnenkant van de rail. Een doek kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het reinigen van de railhead-contacten. Wanneer u uw lay-out hebt voltooid en het tijd is om een nieuwe verfbeurt te gebruiken, kunt u een traditioneel rubber gebruiken.

White spirits is een andere effectieve modelspoorbaanreiniger. Het is overal verkrijgbaar en goedkoop. Zorg ervoor dat u de juiste ventilatie gebruikt bij het gebruik van white spirits. Deze reinigingscompound zal uw spoor in zijn oorspronkelijke staat herstellen. U kunt ook een microvezeldoek gebruiken om de vloeistof op de baan aan te brengen. U kunt ook handmatig schrobben met behulp van een reinigingsmiddel. Maar zorg ervoor dat u de instructies voor uw specifieke modelspoorbanen controleert. Als u zich niet op uw gemak voelt met schrobben, kunt u ervoor kiezen om een professional in te huren.

Schurende reinigingscompound wordt niet aanbevolen voor elk type spoor. Het kan een kleverig residu achterlaten op je spoor. Het gebruik van een pluisvrije doek met isopropylalcohol kan ook worden gebruikt om modelspoorbanen schoon te maken. Deze reinigingssamenstelling is effectief voor zowel houten als metalen rupsbanden. Maar als u zich zorgen maakt over schrobben, zal een glasvezelstick het werk doen.

Geschreven door Mitropa.nl