Zen Ekindo
Image default
Beauty en verzorging

Voor welke behandelingen kan IPL ingezet worden?

Bijna elke huidkliniek beschikt tegenwoordig over IPL apparatuur, omdat het voor verschillende klachten en huidbehandelingen kan worden ingezet. IPL staat voor Intense Pulsed Light en verwijst naar de techniek waarbij lichtpulsen worden gebruikt op de huid, om deze met behulp van verhitting heel gericht te behandelen, zonder de omliggende huid te beschadigen. Niet alleen bij huidproblemen als rosacea, couperose en gesprongen vaatjes kan de IPL worden ingezet, maar ook bij het verwijderen van ongewenste haartjes. Lees hier voor welke populaire behandelingen IPL een geschikt hulpmiddel kan zijn om in te zetten.

Ontharen

IPL is een populaire methode voor langdurige ontharing. Deze techniek maakt gebruik van lichtflitsen om haarzakjes dermate te verhitten dat ze beschadigen, waardoor de haargroei wordt vertraagd. IPL is effectief op verschillende delen van het lichaam zoals benen, oksels en bikinilijn maar kan ook worden ingezet voor ontharen van kwetsbare huid, bijvoorbeeld in het gezicht. Houd er wel rekening mee dat er vaak meerdere behandelingen nodig zijn  en dat ontharen met IPL het beste werkt op donker haar op een juist lichte huid met relatief weinig pigment. 

Acne behandelen

Vooral als je last hebt van actieve acne met veel puisten en ontstekingen, kan de IPL-laser een effectieve manier zijn om de huid te behandelen. Met het IPL-apparaat zorg je tijdelijk voor een zuurstofrijke omgeving van de huid, terwijl acne juist het beste gedijt in een zuurstofarme omgeving. De bacterie die de acne veroorzaakt, heeft zo minder overlevingskans en kan door herhaaldelijk gebruik zelfs nagenoeg worden uitgeroeid. Ook verwarm je met de laser van de IPL de huid en dieper liggende talgklieren, waardoor het talg vloeibaar wordt en daardoor minder snel verstopt raakt in de pori├źn waar het de ontstekingen veroorzaakt. 

Pigmentvlekken verwijderen

Pigment, ook wel melanine genoemd, is een stof die kleur geeft aan je huid, haar en oogiris. Ouderdom en blootstelling aan zonlicht veroorzaken onregelmatigheden in de huid, waardoor verkleuringen ontstaan. Door de brede golflengtes die de lichtimpuls van de IPL-laser af kan geven, kan overtollig pigment in de huid heel effectief worden aangepakt. De bruine kleur van de pigmentvlekken wordt door de laser geabsorbeerd en door verhitting afgebroken, waardoor de donkere verkleuring van de ouderdomsvlekken af zal nemen en minder zichtbaar wordt.