Zen Ekindo
Image default
Meubels

Tips voor het onderhouden van antieke meubels

Uiteraard, u houdt uw prachtige antieke meubels graag mooi en in originele staat. U bent er hoogstwaarschijnlijk al achter gekomen dat dat moeilijker is dan u vooraf dacht. Meubels en zeker antieke meubels hebben een gebruiksaanwijzing. Die gebruiksaanwijzing is eigenlijk heel simpel, geef ze gewoon de aandacht die ze nodig hebben. Welke aandacht hebben ze dan nodig? Dat is iets wat veel mensen niet precies weten. Toch is het belangrijk goed op hoogte te zijn over het onderhouden van uw meubels, anders zien uw meubels er binnen de kortste keren slecht uit. Om uw kennis over dit onderwerp uit te breiden geven we u in dit artikel een aantal goede tips die helpen bij het zorgvuldig onderhouden van uw antieke meubels.

Geen vocht!

Voordat we beginnen met de rest van de tips is dit misschien meteen wel de belangrijkste. Neem uw antieke meubels nooit af met een vochtige doek of reinigingsmiddel. Als u het meubel vrij wilt maken van stof kunt u het best gewoon een droge stofdoek gebruiken, deze zijn overal verkrijgbaar. Ook voor de ruiten van een meubel zoals bijvoorbeeld een kast is het verstandig zo min mogelijk vocht te gebruiken. Uiteraard ontkomt u er soms niet aan, maar gebruik nooit schoonmaakmiddel bij het schoonmaken van het glas van uw meubel.

Geknoeid? Dit is de oplossing

Heeft u geknoeid op uw meubel? Dep het meubel dan voorzichtig af. Het is nooit verstandig te gaan wrijven, op deze manier wrijft u de vlek juist in het meubel. Laat het meubel na het deppen even drogen en behandel het na met was. Dat brengt ons meteen bij het volgende onderwerp.

Gebruik antiekwas

Het is verstandig 1 keer per jaar een dunne laag antiekwas aan te brengen op uw meubel. Deze antiekwas beschermt uw meubel voor een jaar van invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan stof, zonlicht en in zekere zin vocht. Voor oppervlaktes waar intensief gebruik van wordt gemaakt is het verstandiger het meubel iets vaker te voorzien van een nieuwe laag antiekwas. Het is verstandig dit te maximaliseren tot 6 keer per jaar.

Antiekwas

Voorkom schade

Heeft u een antiek bureaublad? Dan is het verstandig gebruik te maken van een muismat. Uw muis richt vaak meer schade aan dan u denkt. Voor een antieke tafel is het bijvoorbeeld verstandig onderzetters aan te schaffen, zo voorkomt u kringen. Let er wel op dat de onderzetters een zachte onderkant hebben zodat deze geen krassen maken op uw tafel.