Zen Ekindo
Image default
Woning en Tuin

Energie besparen – 4 simpele tips

Hoe bespaar je energie? Steeds meer mensen houden zich bezig met hoe zij energie kunnen besparen. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar het is ook nog eens geldbesparend. Want hoe minder energie je verbruikt, hoe lager je energierekening. Natuurlijk kun je minder lang douchen, isolerende raamdecoratie plaatsen en energiezuinige apparaten gebruiken. Maar er zijn ook veel andere manieren waarop je dit voor elkaar kunt krijgen. Hier vind je vier simpele tips waarmee je energie kunt besparen in huis. 

1: Kies voor houten jaloezieën

Het klinkt misschien gek, maar niets is minder waar. Met houten jaloezieën betaal je minder voor je energie. Dit komt door de handige werking van houten jaloezieën. Wanneer ze in gesloten stand staan, houden ze de warmte binnen. Dit betekent dat jij minder hoeft te stoken en daardoor dus ook minder zal betalen. Daarnaast zijn houten jaloezieën ook nog eens heel stijlvol en een echte aanwinst voor jouw woning. 

 2: Shutters: unieke en sfeervolle oplossing

Hetzelfde geldt voor shutters. Ook deze vorm van raamdecoratie is een manier om energie te besparen. Vooral wanneer je glazen van enkel glas zijn kunnen shutters veel voor je besparing betekenen. Net als jaloezieën houden ze de warmte binnen en hoef je dus minder te stoken. Het toevoegen van shutters aan je inrichting kan dus zeker een goede manier zijn om energie te besparen. 

3: Vervang de lampen

Verlichting is een van de grootverbruikers als het gaat om energie. Daarom is het goed om te weten dat het slim is om de lampen te vervangen voor LED lampen. Deze lampen zijn veel energiezuiniger en hoeven daarnaast veel minder snel vervangen te worden. De LED lampen zorgen er dus voor dat je veel minder energie verbruikt. Een LED lamp is wel wat duurder in aanschaf, maar dit verdient zich gemakkelijk terug. Wist je dat een LED lamp 85% zuiniger is dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp?

4: Sluipgebruik voorkomen

Een van de manieren waarop je de meeste stroom verbruikt is niet altijd door apparaten te gebruiken. Vaak wanneer een elektronisch apparaat op stand-by staat, wordt de meeste energie verbruikt. Staat de televisie altijd stand-by of de telefoonlader in het stopcontact? Het kan je zo’n €35 aan stroom kosten per jaar wanneer je de stekker van de tv altijd in het stopcontact doet. Door deze stekker en de stekker van andere apparaten uit het stopcontact te halen kun je dus veel geld besparen op jaarbasis.