Zen Ekindo
Image default
Sport

Alles over de sportschoenen; die je misschien niet wist!

Sneakers (ook wel sportschoenen, tennisschoenen, kickschoenen, platte schoenen, hardloopschoenen of hardlopers genoemd). Sportschoenen zijn schoenen die voornamelijk worden gebruikt voor sport of andere vormen van lichaamsbeweging, maar nu wordt het ook veel gebruikt in dagelijkse vrijetijdskleding.

Sinds ze in het midden van de 20e eeuw werden gepromoot door bedrijven als Converse, Nike en Spalding, zijn ze een vorm van kleding geworden en is hun verscheidenheid op veel wereldmarkten exponentieel gegroeid. Net als andere delen van de wereldwijde kledingindustrie is de schoenenproductie sterk geconcentreerd in Azië, waar negen van de tien schoenen worden geproduceerd [1]. Moderne sportschoenen zijn voornamelijk gemaakt van synthetisch materiaal De materialen en het fabricageproces produceren gemiddeld ongeveer 14 kg.

Decennia lang is de naam van dit paar schoenen van plaats tot plaats veranderd. De term voor de sportschoenen wordt het meest gebruikt in het noordoosten van de Verenigde Staten, centraal en zuidelijk Florida, Nieuw-Zeeland en delen van Canada. In het Engels in Australië, Canada en Schotland zijn hardloopschoenen en hardlopers echter synoniem voor sportschoenen. Dit laatste wordt ook gebruikt in Hiberno-Engels.

Tennisschoenen is een andere term in het Australisch en Noord-Amerikaans Engels. Sportschoenen die gelijkwaardig zijn aan moderne sportschoenen Brits Engels zijn onderverdeeld in twee soorten: voornamelijk buitensportschoenen en modieuze sportschoenen, trainingsschoenen of hoogwaardige ‘basketbalschoenen’, vergeleken met goedkope rubberen zolen, lage tops en canvas tops “Gympen”. In Geordie English kunnen sportschoenen ook zandschoenen, sportschoenen of joggers worden genoemd; In Welsh Engels kunnen gympen ook dutjes worden genoemd.

Er zijn verschillende termen voor sportschoenen in Zuid-Afrika, waaronder sportschoenen, tennisschoenen, en Takkies. Andere namen voor sportschoenen zijn rubberen schoenen in het Filipijns Engels, sportschoenen in het Singaporese Engels, canvas schoenen in het Nigeriaanse Engels, Camboo (wat kampeer schoenen betekent) in het Ghanees Engels en sportex in Griekenland.

Plimsolls (Brits Engels) zijn “low-tech” sportschoenen, ook wel “sneakers” genoemd in Amerikaans Engels. De term voor de sportschoenen is gewoonlijk de naam van Henry Nelson McKinney, de reclame agent van de Amerikaanse N. W. Ayer & Son. In 1917 gebruikte hij de term omdat de rubberen zool de drager van de schoen geheim maakte.

Deze term wordt al in 1887 gebruikt, toen de “Boston Daily” naar “sneakers” verwees als “de naam die een jongen aan tennisschoenen gaf”. De naam “sportschoenen” verwees oorspronkelijk naar de rust van de rubberen zool op de grond, in tegenstelling tot de luidruchtige standaard hard leren zolen.

Mensen met gympen kunnen ‘sneaks’, terwijl mensen met standaard schoenen niet kunnen ‘sluipen. Eerder gebruikten gevangenen de naam sneaks om naar bewakers te verwijzen omdat ze schoenen met rubberen zolen droegen.