Zen Ekindo
Image default
Woningen

Zelf je unieke lamp maken?

Net als het kiezen van je dagelijkse outfit, is de voorkeur voor verlichting in je woning een erg persoonlijke aangelegenheid. De een houdt van lekker fel wit licht, terwijl de ander er de voorkeur aan geeft om z’n ruimtes van knusse warm-gele lampen te voorzien. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de keuzes tussen hang-, muur- en staande lampen en het design ervan. Dat kan tenslotte variëren van klassiek tot hypermodern.

Niet zo heel erg ingewikkeld

Ondanks dit enorme aanbod bestaat de kans dat je nergens de lamp te koop ziet staan die helemaal aan je persoonlijke smaak voldoet. In dat geval kun je ervoor kiezen om helemaal zelf een lamp te gaan ontwerpen. Daarvoor hoef je geen elektrotechneut of professioneel designer te zijn. Met een beetje geduld en een snufje creativiteit gaat het je vast en zeker lukken. Op het internet vind je namelijk tal van gebruiksaanwijzingen waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je tot een veilig eindresultaat kunt komen. Inspiratie voor je persoonlijke lampontwerp kun je daarnaast bijvoorbeeld opdoen in woontijdschriften en op websites die gespecialiseerd zijn in interieurdesign.

Verschillende soorten fittingen

Welk design je uiteindelijk ook kiest, het basisonderdeel dat je bij elk lampontwerp nodig hebt is een fitting waar de LED- of spaarlamp ingedraaid moet worden. De meest gangbare fittingmaten zijn de e14 fitting en de e27 fitting. Het getal achter de ‘e’ geeft de diameter in millimeters aan. Dit betekent dus dat een e14 fitting speciaal voor lampen met een smalle voet geschikt zijn, terwijl een e27 plaats biedt aan lampen met een brede voet. Je hebt trouwens ook volop keuze uit allerlei verschillende kleuren en materialen fittingen. Het maakt dus niet uit of je nu een moderne of klassieke lamp ontwerpt, want er is altijd wel een fitting te vinden die daar prima bij past.