Zen Ekindo
Image default
Banen en opleidingen

Hoe u memorabel blijft tijdens een interview

werk zoeken

Het Amerikaanse rekruteringsbedrijf LaSalle Network voerde een enquête uit onder 1.600 mensen, waaruit bleek dat 58% van de respondenten tijdens het interview bang is “iets verkeerds te zeggen” en 35% het meest bang is om “zichzelf te verkopen”.

In haar blog over Medium adviseerde de oprichter van het Amerikaanse bedrijf Whimsy Creative hoe je de angst voor interviewen kunt overwinnen en wat je moet zeggen om te onthouden.

Verhalen vertellen
Vragen beantwoorden met verhalen is de beste manier om op te vallen en herinnerd te worden. Hier is een goed voorbeeld.

Stel dat de interviewer zegt: “Laten we je cv doornemen.”

Een kandidaat die geen verhalen kan vertellen, antwoordt:

‘Hmm, natuurlijk. Ik studeerde aan Columbia University en behaalde mijn graad in wiskunde. Na mijn afstuderen heb ik drie maanden stage gelopen bij bedrijf A, het was geweldig, ik vond een gemeenschappelijke taal met de medewerkers. Na mijn stage ben ik als analist gaan werken bij bedrijf B. Daar heb ik veel geleerd en heb daar twee jaar gewerkt. Ik werk nu ruim twaalf maanden in het financiële team van bedrijf C. “

Vergelijk nu:

‘Je hebt waarschijnlijk na het bekijken van mijn cv gemerkt dat ik van cijfers hou. Ik herinner me nog dat ik met de rekenmachine van mijn vader speelde toen ik klein was. Ik probeerde erachter te komen hoe het werkt. Het is dus geen verrassing dat ik op de afdeling wiskunde belandde en daarna een baan kreeg in het financiële team bij C.

Mijn stage bij bedrijf A gaf me een geweldige kans om te begrijpen hoe passie voor zaken en interesse in cijfers kunnen worden gecombineerd. Bedrijf B heeft een nog grotere stempel op mijn leven gedrukt.

Na nauw samen te hebben gewerkt met de Europese vestigingen van bedrijf B, realiseerde ik me dat ik ervaring wilde opdoen met Aziatische markten. Bedrijf C heeft belangrijke deals gesloten met China en Japan. Dit was de reden waarom ik bij hun team kwam. Ik ben erg blij hier vandaag te zijn en over dit werk te praten, want het heeft me een geweldige ervaring gegeven. Ik denk dat ik een groot voordeel voor uw bedrijf kan zijn. “

Welk antwoord heeft volgens jou de grootste impact op de interviewer? In het eerste geval somt de kandidaat gewoon de werkervaring op in chronologische volgorde en voegt hij niets toe aan het gesprek dat de interviewer misschien niet heeft ontdekt door simpelweg het cv te lezen. De tweede bouwt een logisch verhaal op uit de feiten van het leven.

U wordt herinnerd als u verhalen vertelt
Als je zelf je verhaal echt leuk vindt, gloei je gewoon van interesse, je intonatie en gebaren hebben de interviewer naar je toe. Je bent een gesprek aan het opzetten. Mensen willen niet met robots werken.

Onthoud dat uw interviewer ook een mens is. Stel jezelf voor in zijn plaats. Oefen met algemene interviewvragen zoals “vertel ons je grootste zwakte” of “wat is je grootste prestatie?” Hoe weef je hier verhalen?

Oefen, oefen en oefen opnieuw. Je hoeft niet de tweede J.K. Rowling te zijn om je te onderscheiden van de rest van de kandidaten. Maar het vertellen van verhalen kan je brengen waar je heen wilt.

https://www.vindazo.be