Zen Ekindo
Image default
Wijn

Errazuriz; na 145 jaar nog steeds producent van Chileense wijn

In de 19e eeuw plantte Don Maxiano Errazuriz zijn eerste wijnrakken in het noorden van de Chileense hoofdstad Santiago. Nu, 145 jaar later, staat het merk Viña Errazuriz nog steeds bekend als een wijnmerk wat zorgt voor de best mogelijke kwaliteit. Zo leggen ze de nadruk op de delicate behandeling tijdens het wijnproces, om zo wijn te maken met elegantie en complexiteit. Eduardo Chadwick, vijfde generatie, streeft er elke dag naar om de beste Chileense wijn te creëren.

De award winner van de Chileense wijn

In 2014 is Errazuriz door Wine & Spirits uitgeroepen tot wijnhuis van het jaar en in de loop der jaren zijn ze uitgeroepen tot het grootste Chileense wijnhuis van de wereld. Dat is ook niet raar, want alles draait bij deze wijnmaker om diversiteit. Zo bieden ze voor elke gelegenheid een bijpassende rosé, witte of rode wijn aan. Daarnaast is Viña Errazuriz door de jaren heen gegroeid tot 1300 hectare vol wijnranken die verspreid zijn over de Aconcagua valei, dé vallei voor uitmuntende wijnteelt.

De modernisering van de Chileense wijn

Doordat er zo veel vraag is naar verschillende soorten wijn, beseften de wijnmakers in de jaren 80 dat er een omslagpunt moest komen. Er moest meer gemoderniseerd worden om te kunnen blijven innoveren. De Rauli houten wijnvaten werden vervangen door stalen tanken en eikenhouten vaten en er werden speciale irrigatiesystemen ontwikkeld en doorgevoerd. Dankzij deze investeringen is de kwaliteit van Chileense wijnen erg toegenomen en heeft de wijn internationale bekendheid verkregen. Nu behoort Chili tot een van de tien landen die de meeste wijn ter wereld produceren.

De belangrijkste wijnstreken voor de Chileense wijn

De meeste wijngebieden liggen ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago en zijn vaak vernoemd naar de belangrijkste rivier die door dit gebied heen stroomt. Er zijn drie wijnregio’s die voor Chileense wijn een grote rol spelen; de Malpo Valley, Casablanca Valley en Curlcó Valley. Nu je al deze kennis hebt over Chileense wijnen, hoe lang duurt het nog tot jij een fles opentrekt?