Zen Ekindo
Image default
Financieel

Wat is voor jouw auto echt de beste autoverzekering?

Tijdens je zoektocht naar de beste autoverzekering op de markt zal het al snel duidelijk worden dat er tal van verschillende soorten verzekeringen op de markt zijn terug te vinden. De WA-verzekering is de enige waarvoor een wettelijke verplichting geldt, maar daarnaast is het eveneens zo dat je kan kiezen voor bijvoorbeeld de uitgebreidere WA+ beperkt en / of WA+ volledige cascoverzekeringen. Het is niet zo dat er één bepaalde auto verzekering bestaat die voor iedereen als de beste kan worden bestempeld, integendeel. Welke verzekering je nu precies zal willen afsluiten is dan ook geheel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. In ieder geval, ben jij ook op zoek naar de voor jou beste verzekering voor je auto? Dan moet je zeker en vast verder blijven lezen!

In welke vorm kan je een autoverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een autoverzekering kan gebeuren op drie verschillende manieren. Je dient er in ieder geval altijd rekening mee te houden dat je een auto dient te verzekeren op het ogenblik dat deze in het Nederlandse verkeer wordt gebracht. Het is aan jou om te bepalen naar welk type verzekering jouw voorkeur uitgaat voor jouw auto. De enige verzekering waarvoor een wettelijke verplichting geldt is de zogenaamde WA-verzekering. Wil je graag ook de andere opties ontdekken? Daarom hebben we de onderstaande informatie voor jou verzameld!

1.) De vrij beperkte WA-verzekering voor auto’s

De eerste optie waarover je beschikt is het afsluiten van de WA-verzekering. Dit is de enige van de drie autoverzekeringen die er bestaan die wettelijk is verplicht. Dat is het gevolg van het feit dat ze een dekking biedt tegen de verwijtbare schade die je aanricht ten opzichte van derden. Met andere woorden, wanneer elke autobestuurder de verplichting volgt om de WA-verzekering af te sluiten kan dat er zomaar voor zorgen dat elke deelnemer aan het verkeer is verzekert tegen de schade die hij mogelijks aanricht ten opzichte van derden. Dat is uiteraard zeker en vast interessant. Let wel, voor dit type verzekering voor je auto geldt dat de eigen schade op geen enkele manier is verzekert.

2.) De WA+ beperkt cascoverzekering voor auto’s

De tweede optie die je hebt is de WA+ beperkt cascoverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze in de basis uiteraard beschikt over de gewone WA-dekking voor derden. Echter is het zo dat deze dekking nog wordt aangevuld met een aantal flinke extra’s. Wat deze extra’s betreft kan je onder meer denken aan de dekkingen die we hieronder voor je hebben opgelijst:

  • Een dekking voor schade als gevolg van brand of een explosie;
  • Een dekking voor schade veroorzaakt door natuurgeweld;
  • Het dekken van schade als gevolg van een aanrijding met een wild dier;
  • Glasschade met uiteraard ook inbegrip van een sterretje dat zich in de voorruit bevindt;

De bovenstaande lijst met dekkingen zorgt ervoor dat dit type autoverzekering sinds jaar en dag ongelofelijk populair is. Ze houdt dan ook de middenweg tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de toch wel vrij prijzige allrisk. De kans bestaat dus zeker dat dit type verzekering ook voor jou de meest interessante optie op de markt zal zijn.

3.) De allrisk autoverzekering voor auto’s

Tot slot is er natuurlijk ook nog de meest uitgebreide van alle autoverzekeringen, namelijk de zogenaamde allrisk. Voor de WA+ beperkt cascoverzekering geldt dat ze op zich reeds een behoorlijk aantal zeer interessante dekkingen voorziet. Toch is er ook sprake van één dekking die ontbreekt. Het gaat hierbij dan concreet om de dekking voor de schade die je per ongeluk zelf aanricht.

Indien je graag wil dat ook dergelijke schade wordt verzekert zal je ervoor moeten kiezen om de allrisk af te sluiten. Dit is echter een behoorlijk dure autoverzekering. Je moet er dus rekening mee houden dat dit mogelijks niet voor iedereen en voor elke situatie de beste keuze kan zijn. Deze verzekering is dan ook vooral interessant voor mensen die een dure auto hebben aangekocht en / of er een behoorlijke hoeveelheid kilometers mee afleggen op jaarbasis.

Hoe de kosten van jouw autoverzekering drukken?

Het spreekt voor zich dat het afsluiten van een autoverzekering bepaalde kosten met zich meebrengt. Deze kosten kunnen zomaar voor heel wat mensen een behoorlijk doorn in het oog zijn. Dit gezegd hebbende bestaan er gelukkig ook een aantal manieren om deze kosten te kunnen drukken. In eerste instantie is het bijvoorbeeld sterk aangeraden om een vergelijking uit te voeren. Het uitvoeren van een vergelijking zal in het merendeel van de gevallen meteen duidelijk maken bij welke verzekeraar je aan het juiste adres bent voor het afsluiten van de voordeligste verzekering.

Uiteraard is het uitvoeren van een vergelijking voor je autoverzekering niet het enige waar je rekening mee moet houden wanneer je de kosten wenst te drukken. Het is namelijk bovendien zo dat het ook sterk wordt aangeraden om even de nodige aandacht te besteden aan het eigen risico. Meer hierover laten we je graag ontdekken middels de hieronder terug te vinden informatie.

Hoe bepaal je het meest optimale eigen risico?

Het meest optimale eigen risico bepalen is zeer belangrijk om te voorkomen dat je geen te hoge verzekeringspremie gaat betalen. Veel mensen staan er niet bij stil, maar het eigen risico oefent een niet onaanzienlijke impact uit op de premie die je voor jouw verzekering dient te betalen. Ligt de standaard premie van jouw potentiële autoverzekering naar jouw mening wat te hoog? Dan kan het optrekken van het eigen risico er zomaar voor zorgen dat je deze kan verlagen. Dit bovendien ook nog eens zonder dat er wordt geraakt aan de polissen die deel uitmaken van de verzekering.

Let op met overbodige verzekeringen!

Er zal je bij het afsluiten van een autoverzekering altijd worden gevraagd of je eventueel ook interesse hebt in het afsluiten van aanvullende verzekeringen. Wat dit betreft zal je situatie enigszins bepalend zijn voor hoe interessant dit al dan niet kan zijn. Er moet op dit vlak met twee verschillende zaken rekening worden gehouden. Denk hierbij in het bijzonder aan de volgende:

  1. Welke waarde vertegenwoordigt je auto?
  2. Hoeveel kilometers leg je op jaarbasis af met je auto?

Hoe meer kilometers je rijdt met je auto, des te groter uiteraard het risico wordt dat je loopt op een ongeval. Het afsluiten van bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering is zeer belangrijk voor mensen die veelvuldig op de weg zijn terug te vinden. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de bestuurdersverzekering en / of de bijstandsverzekering. Hoe minder kilometers je rijdt, des te kleiner het risico op een ongeval. Het afsluiten van veel aanvullende verzekeringen is dan uiteraard niet interessant. Het zorgt er in principe alleen maar voor dat er nodeloos extra kosten worden gemaakt.