Zen Ekindo
Image default
Energie

Waarom HVO diesel tanken een goede stap is

Waarom wordt gesproken over HVO diesel tanken?

Kies je voor HVO diesel tanken dan ga je voor het gebruik van een biologische brandstof. Deze worden gewonnen uit grondstoffen die milieuvriendelijk zijn. HVO is daar een voorbeeld van. De afkorting staat voor Hydrotreated Vegetable Oils. De basis van deze diesel is plantaardige en dierlijke vetten. Ze hebben dus geen negatieve invloed op het milieu en daarom is het een groene keuze als je kiest voor het tanken van HVO diesel. Je zorgt namelijk voor een schone verbranding in je verbrandingsmotor. Er komen geen schadelijke stoffen vrij in het milieu.

Wordt er niet al HVO diesel getankt?

HVO diesel tanken is op dit moment nog niet overal ingeburgerd. Als je goed kijkt zie je echter dat in een bepaald gedeelte van verbrandingsmotoren al dit soort brandstof te vinden is. Je ziet dit voornamelijk in de transportsector. Grote vrachtwagens werden altijd gezien als immense vervuilers door hun zware verbrandingsmotoren en lange afstanden op de weg. De sector ziet dit in en experimenteert stukje bij beetje meer met HVO diesel tanken. De trucks die daarvan gebruik maken zijn minder schadelijk voor het milieu.

In geleidelijke stappen van A naar Z

Een totale overschakeling van fossiele brandstof naar HVO diesel is een immens grote stap. Deze is zo groot, dat dat eigenlijk niet in één keer kan. Het moet daarom in geleidelijke stappen gebeuren. HVO diesel en fossiele brandstoffen hebben eigenschappen die overeenkomstig zijn. Daarom wordt er gekeken naar de mogelijkheden om deze twee te mengen. Op deze manier kunnen verbrandingsmotoren bij wijze van spreken wennen aan het gebruik van biologische diesels. Hoe verder de technologie komt, hoe groter de kans dat het percentage dat HVO diesel tankt meer en meer toeneemt.

De twee generaties van de biologische brandstof

Kijk je naar HVO diesel dan zijn er twee generaties van deze brandstof. Het verschil zit hier in het doel van de gebruikte grondstoffen. Als je de eerste generatie biologische brandstof onder de loep neemt dan kun je weten dat dit gewonnen wordt uit grondstoffen die nog een tweede doel hadden kunnen dienen. Denk bijvoorbeeld aan gewassen die nog als voedsel gebruikt hadden kunnen worden. De tweede generatie wordt gewonnen uit producten die geen tweede doel meer kunnen dienen. Hiervan zijn gebruikte frituurvet, tuinafval en dierlijke en plantaardige afvalstoffen goede voorbeelden. In feite is daarmee tweede generatie HVO diesel de allerbeste en meest milieuvriendelijke keuze.

Is HVO diesel tanken toekomstmuziek?

HVO diesel tanken zorgt ervoor dat de hoeveelheid schadelijke stoffen in het milieu gereduceerd wordt. Het is op dit moment nog een te grote stap om een totale overstap te realiseren. Maar toch is het interessant om te kijken naar de mogelijkheden. HVO diesel tanken heeft dus zeker de toekomst.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/hvo-diesel/