Zen Ekindo
Image default
Woningen

Welkomstverlichting voor je hal

De hal geeft een eerste indruk van de binnenkant je huis. Daarom is het belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan goede verlichting. In dit blog ontdek je wat de ideale lichtsterkte voor de gang is en de opties die er zijn om je entree zo sfeervol mogelijk te verlichten.

Hoe helder moet de verlichting in de gang zijn? 

Een heldere lamp voor in de hal van 100-150 lumen per vierkante meter is belangrijk om je weg te vinden in gangen en om vrijwel elke activiteit uit te kunnen voeren. Gangen gebruiken meestal plafondlampen met dimmers, plafondspots met meerdere lampen of moderne led-panelen.

Verlichting van lange of bochtige gangen

Afhankelijk van de stralingshoek en de helderheid, hebben lange gangen meerdere gelijkmatig verdeelde lampen nodig. In gangen met hoeken moet elke sectie afzonderlijk worden verlicht. Omdat het vaak niet of onverstandig is om in een privéwoning een onbeperkt aantal stroomaansluitingen aan te leggen, zijn railsystemen aan te raden. Deze maken individuele verlichtingsoplossingen mogelijk met maar één stroomaansluiting. Afzonderlijke spots uitlijnen en het systeem op elk moment uitbreiden.

Automatisering van gangverlichting

Loop je met een volle boodschappentas of dwaal je door donkere gangen? In beide situaties kan het een heel gedoe zijn om lichtschakelaars in gangen te vinden. Een lamp met bewegingsmelder kan hierbij helpen. Hierdoor gaan de lampen automatisch aan wanneer je ze nodig hebt. Dit kan zonder tijdrovende nieuwe installaties met slimme lampen die in bestaande wandlampen worden geschroefd en via een app verbinding maken met draadloze bewegingsmelders op batterijen. Dat kan bijvoorbeeld met Philips Hue.

Indirecte verlichting

Indirect licht komt niet rechtstreeks de ruimte binnen, maar wordt in eerste instantie gereflecteerd door de muren en het plafond. Hierdoor is de verlichting in de ruimte bijzonder zacht en werpt het geen schaduwen. Wandlampen met ondoorzichtige lampenkappen of opwaarts en/of neerwaarts gloeiend licht zijn populair zoals een wandlamp modern van Direct Lampen.

Gezellige sfeer

Gangen zijn het eerste contactpunt met individuele woonruimten. Vooral bij aangename felle kleuren onder de 3.300 Kelvin voelen we ons prettig. Als de kleurweergave-index Ra 80 of hoger is, worden de kleuren gemaximaliseerd en ziet het kostuum er goed uit in de spiegel. Led-lampen die in fitting lampen kunnen worden geschroefd, bieden een volledig spectrum aan lichtkleuren, kleurweergave en helderheid. Led-lichtbronnen hebben bovendien een lange levensduur en zijn energiezuinig. Ook kunnen ze gebruikt worden bij elk armatuur met fittingen. Praktisch en vooral stijlvol: de hanglamp in de gang is een blikvanger. Wel dient de lamp op een hoogte te worden gehangen waar je er niet tegenaan loopt. Voor de meeste woningen is een afstand van 200 cm tussen de vloer en de onderkant van de lamp voldoende.