Zen Ekindo
Image default
Winkelen

Kunstgras leggen in het najaar: aandachtspunten & tips

Wil je in het najaar kunstgras gaan leggen? Dan moet je dit slim en doordacht aanpakken voor een mooi eindresultaat. In dit blog vind je een korte handleiding over de beste aanpak, met enkele belangrijke aandachtspunten & tips.

Kies voor een droge dag bij het leggen

Belangrijk bij het aanleggen van kunstgras kopen in het najaar, is dat je dit op een droge dag doet. Zo kun je het kunstgras goed verlijmen en aandrukken. Ook kun je dan het zandbed beter leggen, zodat je kunstgrasmat egaal en strak in de tuin komt te liggen. Lees snel verder hoe je dit stap voor stap kunt doen.

De ondergrond klaarmaken

Het leggen van kunstgras begint met het uitgraven van het oude grasgazon of, in het geval van tegels, het verwijderen van de bestaande tegellaag. Graaf hierna de bodem tot een diepte van 5 cm uit. Daarna is het tijd om een zandbed aan te leggen, waarbij je het beste kunt kiezen voor stratenmakerszand. Water dit zandbed goed in een trek het oppervlakte egaal met een lange balk. Druk de zandlaag vervolgens goed aan met een wals.

De stabilisatiedoek en het kunstgras leggen

Om woekerend onkruid te voorkomen dat door de kunstgrasmat kan trekken, is het cruciaal om gebruik te maken van een zogenoemd stabilisatiedoek. Leg deze over de bodem en zet het doek met grashaken aan de hoekpunten vast. Vervolgens kun je hieroverheen de kunstgrasrollen afrollen. Let er hierbij goed op dat de grasvezels cq. sprietjes dezelfde richting op staan! Zorg dat de randen een paar centimeter overlap hebben. Daarna is het tijd om de grasmatten strak langs elkaar te leggen. Gebruik een stanleymes om benodigde plekken goed op maat te kunnen snijden. Verder moet de grasmat uiteraard verlijmd worden. Hiervoor kun je gebruik maken van speciale kunstgrastape. Als de randen goed en strak tegen elkaar aanliggen en de lijm (na ongeveer een uur) is opgedroogd, is het belangrijk om voldoende grashaken te plaatsen om het kunstgras stevig vast te zetten. Je bent nu bijna klaar!

De laatste handelingen voor een mooi eindresultaat

Het laatste wat nodig is voor het beste eindresultaat, is de kantjes bij muren en/of tuinranden op maat te snijden en het opborstelen van de kunstgrasmat. Voor het recht snijden van lastige hoeken kun je natuurlijk een stanleymes gebruiken. Heb je dit gedaan? Pak dan een bezem met stevige borstels en borstel de kunstgrasmat goed op. Eventueel kun je nog wat strooizand op de grasmat doen, een dun laagje, voor een wat natuurlijker effect. JE ent nu klaar en het grote genieten van jouw strakke kunstgrasgazon kan meteen beginnen! Succes en heb je vragen of kom je er echt niet uit? Schakel dan een hovenier of specialist in voor hulp!

https://www.kunstgrasdirect.nl