Zen Ekindo
Image default
Eten en drinken

Duurzame Productie in de Catering

Duurzaamheid is niet langer een trend, maar een noodzaak, en de cateringindustrie is geen uitzondering. Met een groeiend bewustzijn van milieuproblemen en klimaatverandering, evolueert de cateringsector naar duurzame productieprocessen. Ontdek hoe de cateringbranche deze uitdaging aangaat en hoe het streven naar duurzaamheid een positieve impact kan hebben op zowel het milieu als de bedrijfsresultaten. Bekijk ons aanbod

Bronnen van duurzame ingrediënten

Een cruciaal aspect van duurzame productie in de catering is de bron van ingrediënten. Steeds meer cateraars richten zich op lokale en seizoensgebonden producten om de ecologische voetafdruk te verminderen. Door samen te werken met lokale boeren en producenten, kunnen cateraars niet alleen de versheid van hun ingrediënten waarborgen, maar ook de transportkosten minimaliseren.

Vermindering van voedselverspilling

Een belangrijke zorg in de catering is het beheer van voedselverspilling. Duurzame cateraars implementeren strategieën om overschotten te minimaliseren, zoals het optimaliseren van menuplanning, het doneren van ongebruikt voedsel aan goede doelen en het stimuleren van gasten om kleinere porties te nemen. Deze inspanningen dragen niet alleen bij aan een beter milieu, maar verminderen ook operationele kosten.

Energie-efficiënte keukens

Duurzame catering gaat verder dan de ingrediënten en richt zich ook op de keukeninfrastructuur. Cateraars investeren in energie-efficiënte apparatuur en passen innovatieve technologieën toe om het energieverbruik te verminderen. Dit niet alleen gunstig voor het milieu, maar kan ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn.

Herbruikbare servies en verpakking

Een aanzienlijk deel van de milieubelasting in de cateringindustrie komt voort uit wegwerpservies en verpakkingen. Duurzame cateraars kiezen voor herbruikbare alternatieven, zoals servies van bamboe, glas, of roestvrij staal, en vermijden single-use plastics. Deze aanpak vermindert de afvalberg en draagt bij aan een circulaire economie.


Duurzame productie in de catering is niet alleen een ethische keuze, maar ook een slimme zakelijke zet. Door te focussen op lokale bronnen, het minimaliseren van voedselverspilling, investeren in energie-efficiënte keukens en gebruik te maken van herbruikbare servies en verpakkingen, kunnen cateraars niet alleen een positieve impact hebben op het milieu, maar ook voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame en verantwoorde cateringdiensten. Het is tijd voor de cateringindustrie om de leiding te nemen in deze smakelijke revolutie.